Piwo z minibrowaru – jak produkować

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Nawierzchnia na podjazd – z czego budować
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklepy internetowe ile kosztuje
30 sierpnia, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najpopularniejszych i lubianych pośród alkoholi. Kojarzy się z przyjemnie spędzonymi chwilami, nietuzinkowym smakiem oraz stosunkowo dogodną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku znajdziemy tysiące odmiennych jego rodzai, co sprawia, że często trudno jest wybrać, które będzie dla nas idealne. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, bezlik wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Ażeby więc znaleźć najlepszą opcję warto dowedzieć się czegoś na temat piwa, jego sposobie produkcji, rodzajach, cenie, jakości oraz istotności miejsca produkcji. Najbardziej popularne są bez wątpienia piwa koncernowe, czyli produkcja na bardzo szeroką skale; przeważnie są to napoje o niskiej randze oraz wartości, jako że produkcja oraz transport są znacznie tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym lepszym, solidniej produkowanym. Czym w takim razie jest piwo kraftowe? Termin ten pochodzi od angielskiego wyrażenia „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak nazwa mówi jest to rodzaj piwa robionego z pasją oraz dużą ilością poświęconego czasu. Wytwórcami tego rodzaju piwa są wielbicieli sztuki piwnej, dla których jakość i staranność wykonania jest najważniejsza. Dlaczego? Dlatego, że są to minibrowary, własne browary, produkowane na wąską skalę, są bardziej unikalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest równocześnie jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe dlatego, że nie ma dokładnych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów wyróżniania jest miejsce oraz metodyka warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono produkowane niezależnie, w warunkach domowych, co tyczy się z staraniem o jakość, a nie ilość. Piwowar piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według własnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie może on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Prawdziwe piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, w sklepie nie zobaczymy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są często tworzone z mniej spotykanych i droższych składników. Smakosze są w stanie zapłacić nawet ok 20 złotych za małe w poszukiwaniu czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy wyborze należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia piwa kraftowego wyłącznie, aby zachęcić do zakupu.

Jak warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego potrzebny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz masa czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia zajmuje stosunkowo długo, około pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów procesu produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do właściwej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli oddzielenie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, chłodzenie i dodawanie drożdży. Na sam koniec oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować duże ilości piwa, lub otworzyć swój minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość skomplikowany i jest to prawda, jednak należy pamiętać, że wystarczy chęć i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Stworzenie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru odpowiedniej lokalizacji a a także otrzymania koncesji. Współcześnie dział minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mogli obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkcja tego napoju na własną rękę cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż nabycie piwa w sklepie.

Piwo kraftowe, tak jak wszystkie inne ma wiele gatunków zależnie od takich składowych jak kategoria, struktura, zawartość alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, barwa. Wyróżniamy piwo górnej fermentacji, napój alkoholowy ma większą zawartość alkoholu i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest delikatniejsze. Piwo jasne lub ciemne, w tym wypadku różnica leży w metodyce warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie sposób przyporządkować do jednego typu, z tego powodu,że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dodawania różnych składników. Na charakter piwa ogromny wpływa ma, powyżej wspomniany słód, tj. podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, jak również sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednakże nadal mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promowanie swojego towaru, często jedyną wykorzystywaną reklamą jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej decydują się kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż tracić pieniądze na tanie piwa niskiej jakości.

www.ultrapak.pl/przetworstwo/maszyny-rozlewnicze-produkcji-piwa

 

Komentarze są wyłączone.